Πηγή: newsbreak.gr
Να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση με τη μάστιγα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων ζητά η ΓΣΕΕ. Αφορμή στάθηκαν τα δύο πρόσφατα τραγικά περιστατικά: στη Ρόδο 65χρονος καταπλακώθηκε από πρέσα πλυντηρίου σε ξενοδοχείο, ενώ στη Σαντορίνη-πάλι σε ξενοδοχείο- 59χρονη επίσης καταπλακώθηκε από επιτοίχιο αιωρούμενο κρεβάτι. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση σημειώνει ότι «η διαρκώς αυξανόμενη λίστα εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα την τελευταία 4ετία να έχουμε “μαύρο” ρεκόρ 25ετίας για τη χώρα, θυμίζει άλλες χώρες και άλλες εποχές».
Προσθέτει ότι απαιτούνται προληπτικά μέτρα και έλεγχοι «εδώ και τώρα», για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, και οι υπεύθυνοι πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν.
Πράγματι, ο αριθμός των νεκρών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά και αυτό παρά το γεγονός ότι η επίσημη καταγραφή τους από τις Αρχές είναι ελλιπής. Επιπλέον, παντελώς ανεπαρκής είναι και ο προληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές, με την Επιθεώρηση Εργασίας να αρκείται μόνο στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας και να δίνει από μικρό έως ελάχιστο βάρος στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Οπως καταγγέλλει ο δρ Ανδρέας Στοιμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), στη Ρόδο, όπου μαζί με την Αττική και την Κρήτη εξελίσσεται η μεγαλύτερη ανοικοδόμηση κτιρίων στη χώρα, με 1.500 οικοδομικές άδειες να υλοποιούνται και με την τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών:
1. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, δεν υπάρχει Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας.
2. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για μετάβαση για προληπτικούς ελέγχους από κλιμάκια του ΣΕΠΕ, η αρμόδια διεύθυνση του οποίου και το τμήμα αναφοράς βρίσκονται στον Πειραιά.
3. Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, από το Σάββατο, οπότε και συνέβη το δυστύχημα, βρέθηκε στη Ρόδο για την καταγραφή του μόλις χθες Τρίτη (!!!).
4. Παρομοίως, τεχνική επιθεώρηση δεν υπάρχει ούτε στη Σαντορίνη.
Συνολικά, το 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 146 εργατικά δυστυχήματα, ενώ το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 108 ήταν θανατηφόρα. Από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Μαρτίου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 35 νεκροί εν ώρα εργασίας, με τα συνδικάτα να εκτιμούν ότι ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τους 40.